Wat is een SPAC?

Een SPAC (Special Purpose Acquisition Company) is een bedrijf dat de beurs op gaat om geld op te halen, om hiermee vervolgens bestaande bedrijven over te nemen, of te fuseren. Een SPAC wordt in jargon ook wel een ‘Blank Check Company’ genoemd.

Bron: Finerva.com

Hoe werkt een SPAC?

Een SPAC is een onderneming die naar de beurs gaat om geld op te halen, met als doel een ander bedrijf over te nemen of te fuseren. Dat wil zeggen dat het bedrijf na de overname of fusie, ook beursgenoteerd is. SPAC’s worden dus in feite gebruikt om andere bedrijven naar de beurs te brengen. Vóór en tijdens de IPO van een SPAC is er nog niet bekend voor eventuele investeerders welk bedrijf wordt overgenomen en dus uiteindelijk naar de beurs komt. Een SPAC heeft verder vóór de IPO ook geen bedrijfsactiviteiten of iets dergelijks. Dit is ook waar de naam Blank Check Company vandaan komt.  Het is nog een blanco bedrijf. Deze SPAC’s worden doorgaans opgericht door een groep investeerders met een expertise in een bepaalde sector. Het geld dat wordt opgehaald door de IPO van de SPAC kan alleen worden gebruikt voor de overname, of aan teruggave aan de investeerders als de overname mislukt. Het geld wordt opgehaald door middel van de uitgifte aandelen en warrants (warrants zijn vergelijkbaar met opties, een contract dat de koper het recht geeft om een bepaald aantal aandelen tegen een vooraf afgesproken koers te kopen). Doorgaans wordt een standaardprijs van $10,- gehanteerd.

Waarom worden SPAC’s ingezet?

De beursgang brengt geld op voor de SPAC dat enkel wordt gebruikt om een ander bedrijf over te nemen of een fusie aan te gaan. De SPAC kan hier een aantal redenen voor hebben. Zo is een normale beursgang voor een bedrijf een jarenlang traject aan controles. Dit is duur en kost enorm veel tijd. Een SPAC is een bedrijf zonder activiteiten, daardoor is de toezichthouder zo klaar met de controles en kan een SPAC soms al na een aantal maanden de beurs op. Daarnaast kan een SPAC gebruikt worden voor vijandige overnames, waarbij een bedrijf net zo lang aandelen blijft kopen tot het een meerderheidsbelang heeft. Simpelweg het ophalen van kapitaal voor bepaalde onderneming kan ook een motief zijn. 

Beleggen in een SPAC

Omdat een SPAC handelt via de beurs is het voor elke particulier mogelijk om mee te beleggen in een SPAC. Echter is dit wel met een enorm risico. Want zoals hierboven als eens genoemd, de plannen van de SPAC worden niet bekendgemaakt en de belegger heeft dus geen idee wat er met zijn geld gedaan gaat worden. De belegger investeert dan alleen in de kennis en ervaring van de groep die de SPAC heeft opgericht. Het is voor de belegger dus enorm belangrijk om goed te checken wie de personen zijn die de SPAC hebben opgericht. Er zijn namelijk ook gevallen waarbij een SPAC simpelweg uit was, op snel veel geld verdienen. Deze SPAC’s doen hun werk, verkopen snel hun deel wanneer de prijs stijgt en laten daarmee de particuliere beleggers in de koude kleren zitten. Bij een succesvolle SPAC blijft de beursnotering van de SPAC hetzelfde, maar wijzigt alleen de naam en tickersymbol naar de naam van het bedrijf dat is overgenomen of gefuseerd.

Een ‘’succesvolle’’ SPAC in de praktijk

Om jullie een beeld te geven van hoe een SPAC te werk gaat leggen we je even een praktijkvoorbeeld uit. En wel een voorbeeld van een aandeel dat sommige van jullie wellicht in je portfolio hebben, namelijk Nikola. Nikola is een aandeel dat via een SPAC naar de beurs is gekomen (een ander bekend is Virgin Galactic trouwens). In 2020 fuseerde Nikola met het bedrijf VectorIQ, een beursgenoteerde SPAC en dus een Blank Check Company. Nikola was toen destijds slechts een bedrijf met een mooi plan voor elektrische vrachtwagens maar had nog geen omzet, laat staan winst. VectorIQ zag de potentie van Nikola en regelde een omgekeerde fusie. VectorIQ en Nikola werden dus één en gingen verder onder de naam Nikola. Dit was voor Nikola een stap om enorm kapitaal op te halen en sinds deze fusie wordt het aandeel Nikola verhandeld op de NASDAQ onder tickersymbol NKLA. Waarom staat succesvolle dan tussen aanhalingstekens? Hoewel Nikola inmiddels een bekend bedrijf is op de beurs, is er sinds de beursgang nog maar weinig gebeurd. Het bedrijf heeft nog steeds nauwelijks omzet gedraaid en realiseert grote verliezen. Nikola blijft daarmee een uiterst speculatief aandeel.

Het bovenstaande voorbeeld is slechts een kleine greep uit een enorme hoeveelheid SPAC’s die de afgelopen jaren de beurs op gingen. Hieronder is een overzicht te zien van de groei in SPAC’s sinds 2011:

Bloomberg.com

 

Zoals je kunt zien was de groei van SPAC’s in 2020 enorm. Analisten melden dat deze groei naar verwachting in 2021 tenminste gehandhaafd wordt, met als belangrijkste reden het gemak en de snelheid van de beursgang.

Wat doen wij?

Wij beleggen niet in SPAC’s of aandelen die voort zijn gekomen uit een SPAC. Beleggen in SPAC’s vereist veel kennis en ervaring en brengt zelfs dan nog een groot risico met zich mee. Deze manier van investeren past niet bij onze filosofie. Dat sluit echter niet uit dat we vinden dat SPAC’s inderdaad een handige manier zijn om bedrijven snel en kostenefficiënt naar de beurs te brengen. Het biedt dus zeker mogelijkheden.

Dit is geen financieel advies. Doe ten allen tijden je eigen onderzoek en maak weloverwogen beslissingen!